Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. е свързано с

...
Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. е свързано с
Коментари Харесай

Прокуратурата внезапно откри руска връзка в 4 взрива у нас

Отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. е обвързвано с четири гърмежа във военни хранилища в България, признаха през днешния ден представители на прокуратурата на брифинг пред публицисти. Разкритията за това се случват години след събитията, разказани в следствието на държавното обвиняване.

" През последните 10 години са регистрирани редица случаи на гърмежи в хранилища и индустриални пространства на фабрики за утилизация на взривни субстанции, произвеждане на оръжие и муниции. Прокуратурата, взаимно с ДАНС и основна дирекция " Жандармерия " проучиха някои от случаите, при които се откри подобие в 4 от тях ", съобщи първоначално представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Първият случай е от ноември 2011 година в с. Долни дол, когато е взривен склад на компанията ЕМКО на Емилиян Гебрев. Унищожено е било доста количество муниции, предопределени за експорт към Грузия. Вторият случай е от 2015 година до с. Иганово, когато е взривен склад на ВМЗ " Сопот ", където също се е съхранявала продукция на ЕМКО. Пак тогава е погубен и още един склад на ВМЗ " Сопот ". Четвъртият случай е от 2020 година, когато до град Мъглиж е взривен склад на " Арсенал ".

" И в четирите случая не са открити съответни аргументи за гърмежите в складовете. Жертви и потърпевши няма. Категорично е открито, че задействането на зарядите е ставало отдалечено ”, изясни Сийка Милева, като посочи, че преди всички детонации на съответните места са избухвали пожари, чиято цел евентуално е била хората да бъдат евакуирани.

Любопитно е, че между събитията през 2015 година, за които прокуратурата чак в този момент афишира, че се води следствие, в постройката на някогашния Институт по специфична техниха избухва пожар, който изгаря доказателствата за гърмежите във ВМЗ " Сопот ". " Експертиза откри, че повода за пожара не е самозапалване ", сподели Сийка Милева.

" От получена информация по линия на интернационално съдействие, както и незабавната съгласуваност и дейности на ДАНС, може да се направи обосновано съмнение за връзка сред гърмежите на територията на България, опитите за отравяне на трима български жители, и осъществяването на тежки закононарушения на територията на други страни ", заяви представителят на основния прокурор.

Милева напомни, че за отравянето на Емилиян Гебрев, неговия син и индустриалния шеф на ЕМКО, са упрекнати трима съветски жители, които работят за военното разузнаване на Русия. Става дума за Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Едор Гордиенко (Горшков). " С висока степен на меродавност се постанова изводът, че задачата на дейностите на съветските жители е била секване на доставките на специфичната продукция за Грузия и Украйна ", съобщи още тя.

По нейни думи сега се събират доказателства за съпричасността на шестима съветски жители към тежки закононарушения на територията на България, като се употребява интернационално съдействие с Чехия. Стои въпросът каква работа е свършена от прокуратурата през годините, откакто едвам в този момент излизат нескрито данни за присъединяване на ГРУ във гърмежите във военни хранилища у нас. Държавното обвиняване показва активност чак в този момент, когато се разбра, че отравянето на Емилиян Гебрев може да е обвързвано с унищожени муниции в Чехия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР